e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Türkiye’de ilk Siber Güvenlik Anabilim Dalı İstanbul Üniversitesi’nde kuruldu


Türkiye’de ilk Siber Güvenlik Anabilim Dalı İstanbul Üniversitesi’nde kuruldu

E-Safe’in her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiği siber güvenlik zirvelerinin 8’incisi, 18 Ocak 2024 Perşembe günü İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’ne ‘’Siber Güvenlikte Kariyer” ana temasıyla gerçekleştirildi.

Etkinliğin ilk panelinin moderatörlüğünü İTÜ Bilişim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ertuğrul Karaçuha yaptı. İlk panelde İTÜ, Elektrik – Elektronik, Elektronik Ve Haberleşme Mühendisliği Fakültesi Prof. Dr. Berna Örs Yalçın, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, Bilgisayar Mühendisliği Siber Güvenlik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Muhammed Ali Aydın, BTK Akademi Koordinatörü Fatih Özkul, KVKK Akademi Koordinatörü / KVKK Veri Güvenliği Ve Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanı Ersin Can, Siber Koza Genel Müdürü Nurullah Erdem konuşmacı olarak yer aldı.

İTÜ Bilişim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ertuğrul Karaçuha, “Ülkemizdeki insanların kendini güvende hissetmesi nitelikli iş gücünden geçiyor. Ülkeler rekabet edemezse yok olmaya mahkum oluyorlar. Dolayısıyla bir ülkenin rekabet gücü ne kadar yüksekse yaşayan insanlar o kadar refah içinde, o kadar huzurlu, sağlıklı yaşayabilir. Bunun da koşulu nitelikli insan kaynağı yetiştirmek. Nitelikli insan kaynağını yetiştirdikten sonra da ülkede tutmak önemli. Bu konuda başarılı olabilmek için de 4 tane ana faktör var. Bir defa bir hedefimiz olması gerekiyor. Bu hedefe ulaşmak için iyi bir niyetin olması gerekiyor. Ardından çalışmak ve sabırlı olmak gerekiyor. İyi insan kaynağı yetiştirmek için de eğitim konusu devreye giriyor” dedi.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, Bilgisayar Mühendisliği Siber Güvenlik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Muhammed Ali Aydın ise, “Bilgisayar Mühendisliği Bölümü altında ilk defa Türkiye’de YÖK nezlinde Siber Güvenlik Anabilim Dalı kuran ilk olma özelliğini taşıyoruz. Biz üniversite olarak siber güvenlik alanında birçok çalışmaya imza attık. Üniversitelerin görevleri insan kaynağı yetiştirmek. Biz akademik anlamda, bilimsel anlamda öğrenci yetiştirmek için çalışmalar yapıyoruz. Anabilim Dalı yapılanmasından sonra sektörün problemlerine el atmak adına bir çalışma başlatmıştık. İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle IoT cihazların test değerlendirmelerini yapan bir merkez hayata geçirdik. Biz bura da AR-GE yetişmesi noktasında siber güvenlik alanında dersler veriyorduk. Ülkemizdeki ilk Siber Güvenlik Lisesi’nin kurulmasına destek verdik. Biz üniversite olarak siber güvenlik alanında da ilk Yüksek Lisans programını başlattık. Bu tür eğitimlerin insan kaynağı yetişmesinde çok kritik olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı.

VİDEO: 732
BAŞLIK: Türkiye’de İlk Siber Güvenlik Anabilim Dalı İstanbul Üniversitesi’nde Kuruldu
MODERATÖR: Prof. Dr. Ertuğrul Karaçuha – İTÜ Bilişim Enstitüsü Müdürü
ETKİNLİK: 8. e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi
TARİH: 18 Ocak 2024, Perşembe
YER: İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi – İstanbul